Jos schrijft over auto'sJos schrijft over auto's


Over ons

Jos schrijft over auto's

Hallo ik ben Jos, 54 jaar oud en ben geboren in Arnhem. Tegenwoordig woon ik in Amsterdam. Ik heb vroeger op school autotechniek gestudeerd. Echter toen ik van school af kwam kon ik direct een baan krijgen bij mijn vader in de bouw. Jaren lang heb ik niks gedaan met auto's. Sinds 4 jaar ben ik weer actief als autodealer! Hiervoor heb ik aantal cursussen gevolgd. Dit werk bevalt mij heel erg goed! Ik vind het leuk om auto's te verkopen aan mensen. Wat mij hieraan bevalt is vooral het goed adviseren van mensen en ze dan zelf hun keuze laten maken!

Archief

Immer geliefde auto's: klassiekers

Al in 1956 richtte een aantal liefhebbers van oude auto's in Nederland een club op: de PAC (= Pionier Automobiel Club). Zij zagen namelijk allerlei waardevolle vooroorlogse auto's naar de schroothoop verdwijnen in het kader van de wederopbouw. Die PAC bestaat tot op heden nog altijd maar inmiddels zijn er vele honderden clubs van liefhebbers van oldtimers bijgekomen, naar regio en per merk of type. Wat verstaan we onder een oldtimer of klassieker? Voor de wet is een auto wegenbelastingvrij als deze veertig jaar of ouder is, maar de meeste landen in Europa hanteren de regel van vijfentwintig jaar of ouder, om te bepalen of een auto klassiek is. Verzekeringsmaatschappijen zijn vaak nog soepeler: de auto moet uit productie zijn en hij moet – heel vaag – een bepaalde liefhebberswaarde hebben en dat laatste betekent in praktijk vaak dat er een club moet bestaan voor liefhebbers van dat betreffende type. De grootste clubs voor oldtimers in ons land zijn die van de DS, de Kever, de Traction Avant, de Eend, de Amazon en andere indertijd populaire modellen. Verder zijn er enkele clubs voor Amerikaanse wagens, algemeen of per merk en zelfs per type, zoals de Corvette Club. 

Uittocht

Helaas is door de wetgeving dat auto's jonger dan veertig jaar nog belastingplichtig zijn een ware exodus van interessante oudere auto's uit ons land begonnen. Jarenlang was de import van oude auto's veel groter dan de export maar dank zij onze wetgever hebben heel wat liefhebbers van youngtimers hun auto naar het buitenland verkocht, waar hij nog wel belastingvrij is en ook nog eens meer geld oplevert. Met name de duurdere sportwagens hebben ons land massaal verlaten. Nog een argument om een klassieke auto te verkopen is de toenemende strengheid ten aanzien van de milieuwetgeving, zoals centra van grote steden waar je niet langer met een klassieke auto van jonger dan die genoemde veertig jaar binnen mag. Maar desondanks kent ons land nog zeer vele liefhebbers van oude auto's. De prijzen van compleet gerestaureerde auto's of geheel in originele staat verkerende exemplaren zijn de laatste jaren fors gestegen. Bij Autobedrijf Timmer kan men echter nog faire prijzen vinden voor mooie oldtimers en klassiekers.

Wat maakt klassiek rijden zo leuk? Welnu, je rijdt niet in een eenheidsworstauto. Ieder ouder model heeft zijn eigen charme. Natuurlijk mis je moderne snufjes als parkeerhulp, navigatie of cruise control, maar er keert iets anders voor terug. Zoals een typisch uitlaatgeluid – zoal bij een oude Amerikaanse V8 – of een eigen geur van een model. Klassiekers bieden ongelooflijk veel plezier als hobbyauto en in een uitzonderlijk geval als dagelijkse auto, maar die trend is de laatste jaren flink op zijn retour. Kortom, modellen van weleer kunnen de automobilist heel veel extra rijplezier bieden. Niet elke dag maar wel vaak.